Μαθηματικά (B Γυμνασίου)

DSGYM-B105  -  Ψηφιακό Σχολείο

Ενότητες - Μέρος Β' - Κεφάλαιο 4ο: Γεωμετρικά Στερεά - Μέτρηση Στερεών

Μέρος Β' - Κεφάλαιο 4ο: Γεωμετρικά Στερεά - Μέτρηση Στερεών

kefb4.png­­Ο φυσικός κόσμος στον οποίο ζούμε και όλα τα άψυχα αντικείμενα, καθώς και τα έμψυχα όντα που μας περιβάλλουν, αποτελούν τον «χώρο». Τα σχήματα του χώρου διακρίνονται σε επίπεδα και στερεά και αποτελούνται από επιφάνειες, γραμμές και σημεία. Οι επιφάνειες έχουν δύο διαστάσεις και διακρίνουν τα αντικείμενα μεταξύ τους, οι γραμμές έχουν μία διάσταση και τα σημεία καμία.

Η Γεωμετρία του χώρου είναι η επιστήμη που μελετά τα στερεά σώματα και τις ιδιότητές τους στον χώρο. Η Στερεομετρία ασχολείται με τη μέτρηση των όγκων των διαφόρων στερεών σχημάτων: των πρισμάτων, των κυλίνδρων, της σφαίρας κ.ο.κ. Ο χώρος έχει τρεις διαφορετικές διαστάσεις: μήκος, πλάτος και ύψος και εκτείνεται απεριόριστα. Η Στερεομετρία αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής: από μία απλή παραγγελία ταπετσαρίας για το δωμάτιο μας έως το σχεδιασμό κτιρίων στην Αρχιτεκτονική. Δεν είναι όμως και λίγες οι επιδράσεις της στην Τέχνη: ζωγραφική, γλυπτική κ.ά. Η Γεωμετρία του χώρου βρίσκει σημαντικές εφαρμογές και σε άλλες επιστήμες. Στη Βιολογία και στην Ιατρική η μελέτη του εγκεφάλου ή και άλλων οργάνων του σώματος γίνεται με έντονη την παρουσία εννοιών της Στερεομετρίας. Οι εφαρμογές της Γεωμετρίας του Χώρου είναι πολλές αναδεικνύοντας τη γνώση της Στερεομετρίας σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, της Τέχνης και της Επιστήμης.

Ειδικότερα το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει τις παρακάτω υποενότητες:

4.1 - Ευθείες και επίπεδα στο χώρο
4.2 - Στοιχεία και εμβαδόν πρίσματος και κυλίνδρου
4.3 - Όγκος πρίσματος και κυλίνδρου
4.4 - Η πυραμίδα και τα στοιχεία της
4.5 - Ο κώνος και τα στοιχεία του
4.6 - Η σφαίρα και τα στοιχεία της
4.7 - Γεωγραφικές συντεταγμένες

Βασικοί Όροι - Λέξεις κλειδιά :

σχήματα του χώρου, τρεις διαστάσεις, γεωμετρία του χώρου, παράλληλα επίπεδα, τεμνόμενα επίπεδα, ευθεία του επιπέδου, παράπλευρες έδρες, παράπλευρη επιφάνεια, όγκος, μονάδες μέτρησης όγκου, βάση πυραμίδας, κανονική πυραμίδα, όγκος πυραμίδας, κέντρο σφαίρας, κύκλος σφαίρας, γήινη σφαίρα, υδρόγειος σφαίρα, άξονας περιστροφής της Γης, ισημερινός, ημισφαίρια, παράλληλος του τόπου, πρώτος μεσημβρινός, μεσημβρινός του τόπου, γεωγραφικό μήκος, γεωγραφικό πλάτος

Υλικό Αναφοράς
Βιβλίο Μαθητή – Μέρος B΄- Κεφάλαιο 4 (Εμπλουτισμένο Ηλεκτρονικό Βιβλίο)
Βιβλίο Μαθητή - Μέρος Β' - Κεφάλαιο 4 (PDF)
Παροράματα Βιβλίων
­
Βιβλίο Καθηγητή­
Βιβλίο Καθηγητή - Μέρος Β' - Κεφάλαιο 4 (PDF)