Τα συναισθήματα

Στέλλα Κοντου

Περιγραφή
  1.  Τα συναισθήματα στο νηπιαγωγείο μέσα από ηλεκτρονικες πλατφόρμες. 

Ενότητες

Εισαγωγή στο θέμα.

Για να μπορέσουν τα παιδιά να εισαχθούν στο υπό συζήτηση θέμα των συναισθημάτων, γίνεται μια αρχική παρουσίαση του θέματος με την προβολή ενός βίντεο. Έπειτα χρησιμοποιείται το λογισμικό kidspiration, όπου τα παιδιά παρατηρούν τους πίνακες και τις σχετικές εικόνες. Πρόκειται λοιπόν για μια χρήση του λογισμικού, ως νοητικό χάρτη, ώστε ο/η νηπιαγωγός να γνωρίσει τις πρώτες γνώσεις των νηπίων, αλλά και τα νήπια να εκφράσουν τις απορίες τους και ν' αρχίσει το project.

 

 

Βρισκόμαστε ακόμα στο "παιδί και περιβάλλον", τα παιδιά μαθαίνουν να ξεπερνούν το φόβο τους και να βιώνουν τη χαρά της νίκης και της επιτυχίας και πως να διαχειρίζονται το θυμό τους. Στη δραστηριότητα αυτή,  η καινοτομία και η πρόσθετη παιδαγωγική αξία, έγκειται στο γεγονός της χρήσης του εποπτικού υλικού, τα παιδιά μέσα από εικόνες και σύντομα βίντεο, μπαίνουν εύκολα στο θέμα και τους δίνεται η δυνατότητα να προβληματιστούν και να συζητήσουν και να ακουστούν ποικίλες ιδέες και γνώμες.  Επίσης, εννοιολογικός χάρτη πως να ξεπερνούμε το θυμό αλλά και κανόνες διαχείρησης θυμού.

 

 

 

Παρακολουθούμε το παραμύθι το νησί των συναισθημάτων του Χατζηδάκη. Έπειτα τα παιδιά μαζί με τη νηπιαγωγό πάντα στο πλευρό τους, μπορούν να "ψάξουν" (μαθαίνουν δηλαδή τη χρήση του διαδικτύου - καθώς δεν έρχονται όλα τα παιδιά με τις ίδιες γνώσεις στο νηπιαγωγείο, άλλα ξέρουν το διαδίκτυο, άλλα όχι) εικόνες και βίντεο σχετικές με το θέμα.

 

1) the jingesaw puzzle

 2) Άσκηση εκφράσεις προσώπου https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=39e9f4b70346

 

Παιδί και Πληροφορική. Ο στόχος εξοικείωση με τη χρήση του ποντικιού.

Παιδί και μαθηματικά. Δημιουργία puzzle.

Παιδί και περιβάλλον. Ανάλυση του πίνακα. Τι συναίσθημα φανερώνει; Πότε έχουμε αυτή την έκφραση; Τι φοβίζει καθέ παιδί;

Παιδί και δημιουργία - έκφραση. Γνωριμία με πίνακα διεθνούς φήμης. 

 

 

 άσκηση ταιριάζω τα συναισθήματα, http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3514?locale=el

 Παίζουμε ένα παιχνίδι μνήμης με τα συναισθήματα και στη συνέχεια, οπτικοποιούμε την μέχρι τώρα πορεία επεξεργασίας του θέματος μέσω του λογισμικού kidspiration...Μια μικρή δηλαδή αξιολόγηση, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επεξηγήσεις. Τα παιδιά βλέπουν γραπτά τα πρώτα μέρη και με την βοήθεια της νηπιαγωγού (όπου χρειάζεται) να εισάγουν στο λογισμικό, εικόνες από παραμύθια ή και πίνακες σχετικούς με το θέμα.

 

Ιστός αράχνης

Παιχνίδι ταξινόμησης στο Kidspiration.

 

Εδώ το λογισμικό χρησιμοποιείται για εξάσκηση στη χρήση του υπολογιστή (παιδί και πληροφορική) και ταξινόμηση με βάση την έκφραση των συναισθημάτων. Μεσα από ένα παιχνίδι μαθηματικών τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν "τη γλώσσα του σώματος", αλλά και τη γλωσσική τους ανάπτυξη.

 

 

Πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο με σκοπό να βρούμε και να γνωρίσουμε πως σπουδαίοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν τα συναισθήματα σε διάφορους πίνακες ζωγραφικής. Παρουσιάζονται διάφορα  διαδραστικά βίντεο και εικόνες απο πίνακες που αποτυπώνουν συναισθήματα και ακολουθεί σχολιασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα, τα ίδια τα παιδιά γίνονται μικροί καλλιτέχνες και αποτυπώνουν  όπως μπορούν τους πίνακες ζωγραφικής που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο με το  δωρεάν

online πρόγραμμα ζωγραφικής,

Μέσα από το πρόγραμμα gimp, θα εκφραστούν ελεύθερα, θα ζωγραφίσουν κάτι που τους κάνει χαρούμενους, κάτι που τους φοβίζει, κάτι  που τους στεναχωρεί, γνωρίζοντας διαφορετικές "υφές" πινέλα, κηρομπογιές κλπ και πώς αυτά αποτυπώνονται στον υπολογιστή, με δικαίωμα εκτύπωσης.

 

Αφού τα παιδιά ακούσουν και τραγουδήσουν  τραγούδια που παρουσιάζονται απο το youtube συμπληρώνουν το ηλεκτρονικό σταυρόλεξο, το οποίο απεικονίζει συναισθήματα. Στη συνέχεια, ενασχόληση με παιχνίδι " ο κήπος των συναισθημάτων" στο λογισμικό Kidspiration.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακολούθηση ενός παραμυθιού: "Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν" με θέμα τις φοβίες και την ανάγκη όλων των πλασμάτων για αγάπη και στοργή. Ενασχόληση με το παιχνίδι " το φοβισμένο φαντασματάκι στο scratch.

https://scratch.mit.edu/projects/225653936/

 

 

Παιχνίδι στο scratch

Αρχικά δημιουργούμε στο kidspiration ενοιολογικό χάρτη με εικόνες απο τα συναισθήματα. Στη συνέχεια, με τη χρήση του ίδιου λογισμικού τα ταξινομούμε σε θετικά και αρνητικά.  Έπειτα, μπαίνουμε στην διαδικτυακή πλατφόρμα του MIT. Έχει δομηθεί η αρχή του παιχνιδιού από τη νηπιαγωγό με την χρήση των block εξ αριστερών όπου ο κεντρικός ήρωας ξεκινά να λέει μια ιστορία με εικόνες πλιάτσων  που δείχνουν συναισθήματα.

Η νηπιαγωγός εξηγεί στα παιδιά πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, ώστε να δομήσουν το δικό τους παραμύθι ή να συνεχίσουν το ήδη υπάρχον.

Στόχος είναι η ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, η χρήση του υυπολογιστή και η πρώτη τους επαφή με τον προγραμματισμό.

 

 

 

 

 

 

Το Tux Paint, αποτελεί ένα ελεύθερο λογισμικό τέχνης στον υπολογιστή για παιδιά 3-12 ετών. Χρησιμοποιείται "ανοιχτά" από τα παιδιά, επομένως ο/η εκπαιδευτικός, ΔΕΝ ΔΟΜΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, η απόκτηση ικανοτήτων ψηφιακής σχεδιασης. έχει εύχρηση η οποία καθοδηγεί η ίδια τα παιδιά τη και "χαρούμενη" διεπαφή, διασκεδαστικά εφέ ήχου και μια μασκότ πιγκουίνο, η οποία καθοδηγεί η ίδια τα παιδιά στην χρήση του λογισμικού. Τέλος, αξιολογούν μόνα τους κατά πόσο κατέκτησαν τις νέες γνώσεις μέσα απο ένα εκπαιδευτικό βίντεο όπου διαφορετικά παιδιά βιώνουν όσα συναισθήματα γνωρίσαμε.

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -