ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μαριάννα Γκιώνη

Περιγραφή

Διαδικτυακές δραστηριότητες στα πλαίσια της Μικτής Μάθησης.

 

CC - Αναφορά Δημιουργού

Ενότητες

 

 Τι χαρακτηρίζει τον Ήλιο.

Ο Ήλιος είναι ένα ουράνιο σώμα το οποίο εκπέμπει το δικό του φως και θερμότητα δηλαδή είναι αυτόφωτο και ονομάζεται αστέρας.

  • Παρακολούθησε το παρακάτω βιντεάκι για να μάθεις τα μυστικά του Ήλιου.

 

 

Τι ονομάζουμε πλανήτες

Πλανήτες ονομάζονται τα ουράνια σώματα οποία κινούνται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και τα οποία δεν εκπέμπουν δικό τους φως και θερμότητα δηλαδή είναι ετερόφωτα.

 

Ποιοι είναι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

Ξεκινώντας από όσους βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο και καταλήγοντας σε αυτούς που βρίσκονται μακρύτερα από αυτόν, είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας.

 

Ποια ουράνια σώματα χαρακτηρίζονται ως δορυφόροι

Οι δορυφόροι είναι ετερόφωτα ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από τους πλανήτες κι έχουν μικρότερο μέγεθος από αυτούς. Ένας πλανήτης μπορεί να έχει έναν ή περισσότερους δορυφόρους είτε καθόλου. 

 

Ποιος είναι ο δορυφόρος της Γης

Η Γη έχει έναν δορυφόρο, ο οποίος ονομάζεται Σελήνη και πραγματοποιεί τρεις κινήσεις. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, περιφέρεται γύρω από τη Γη και μαζί της περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Μια περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη έχει διάρκεια 27 ημέρες. 

 

Ποιοι άλλοι πλανήτες έχουν δορυφόρους και πόσους

Εκτός από τον Ερμή και την Αφροδίτη, που δεν έχουν δορυφόρους, ο Άρης έχει δύο, ο Δίας έχει εξήντα επτά, ο Κρόνος έχει πάνω από εξήντα δύο, ο Ουρανός έχει είκοσι επτά και ο Ποσειδώνας έχει δεκατρείς δορυφόρους. 

 

Στον παρακάτω τοίχο να αναρτήσεις μια εικόνα από το ηλιακό μας σύστημα και να γράψεις γιατί την διάλεξες. 

ΤΟΙΧΟΣ 

 

Παίξε το παρακάτω παιχνίδι και γνώρισε ενδιαφέρουσες πλευρές του διαστήματος.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα διαστημικά μας μάτια

Τα τηλεσκόπια είναι όργανα που μας βοηθούν να βλέπουμε πολύ μακρινά αντικείμενα όπως ο Ήλιος, τα υπόλοιπα αστέρια, πλανήτες, γαλαξίες και άλλα πολλά. Λειτουργούν συλλέγοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και με τη χρήση ειδικών συσκευών που μοιάζουν με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπορούμε να παίρνουμε εικόνες από το μακρινό σύμπαν που με γυμνά μάτια δεν μπορούσαμε ποτέ να δούμε είτε γιατί τα αντικείμενα είναι πολύ μακριά, είτε γιατί τα μάτια μας δεν αντιλαμβάνονται όλες οι ακτινοβολίες. Τα τηλεσκόπια δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες. Χωρίζονται σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες, τα επίγεια και τα διαστημικά. Τα τηλεσκόπια δορυφόροι όπως το τηλεσκόπιο Hubble περιστρέφονται γύρω από τη Γη κι έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται εκτός της γήινης ατμόσφαιρας. Είναι πιο ισχυρά από τα επίγεια τηλεσκόπια. Υπάρχουν και τηλεσκόπια τα οποία εκτοξεύονται από τη Γη και αφήνονται να ταξιδεύουν στο διάστημα συλλέγοντας πληροφορίες για τους πλανήτες αλλά και το μακρινό Σύμπαν. Τέτοιου είδους τηλεσκόπια είναι τα Voyager 1 και Voyager 2.

Τα διαστημικά τηλεσκόπια μας επιτρέπουν να βλέπουμε τι υπάρχει σχεδόν σε όλο το μήκος και πλάτος του Σύμπαντος. Παρέχουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τα κοσμικά φαινόμενα, εντοπίζουν πλανήτες και νέους κόσμους.

 

1η δραστηριότητα

Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο κι ετοιμάσου για ένα μακρινό ταξίδι πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος με προορισμό άλλους πλανήτες.

 

 

 

 

 

2η δραστηριότητα

Ταξίδεψε μέχρι τη Σελήνη και περιηγήσου στην επιφάνειά της γνωρίζοντας όλες τις διαστημικές αποστολές Apollo. Χρησιμοποίησε το ποντίκι σου για να πας δεξιά ή αριστερά και κάνε fullscreen για να απολαύσεις το θέαμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

 

3η δραστηριότητα

Να σκεφτείς ένα φανταστικό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα. Να αφηγηθείς τις περιπέτειές σου και να περιγράψεις τα συναισθήματά σου κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής σου ανάμεσα στ' αστέρια. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -