ΡΟΜΠΟΤ - ΟΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Μαριάννα Γκιώνη

Περιγραφή

 

Πρόκειται για ένα διδακτικό σενάριο που αποτελείται από 3 ενότητες που αφορούν τη Γλώσσα της Γ΄Δημοτικού και διδάσκονται παράλληλα με το κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου "Άνθρωποι και μηχανές". Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται είναι η flipped classroom. 

Ενότητες

1. Εργασία στο σπίτι

smile Οδηγίες

Άνοιξε το tablet ή το iPhone σου στην εφαρμογή BLIPPAR που έχεις ήδη κατεβάσει. Πληκτρολόγησε τον κωδικό 1196358  και προσπάθησε να ανακαλύψεις τι κρύβεται στην παραπάνω εικόνα. Αύριο θα συζητήσουμε στην τάξη για τις εκπλήξεις αυτές. 

 

 

 smile Να συνεργαστείς με τον συμμαθητή σου / τη συμμαθήτριά σου και

 

 α. Να διαβάσετε τις παρακάτω ερωτήσεις και να τις απαντήσετε στο τετράδιό σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- Τι είναι τα ρομπότ;

- Τι μπορεί να κάνει ένα ρομπότ;

- Με ποιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρομπότ;

 

 

 β. Αφού τελειώσετε την παραπάνω εργασία να συναρμολογήστε το δικό σας φανταστικό ρομπότ συνδιάζοντας μαζί πολλά κομμάτια. Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και μετά μεγιστοποίησε τη σελίδα σου.

ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ 

1η εργασία για το σπίτι

smile Οδηγίες

Για να μάθεις πώς λέγεται ο εφευρέτης της παραπάνω εικόνας και ποιος είναι ο βοηθός του, άνοιξε το tablet ή το iPhone σου στην εφαρμογή BLIPPAR που έχεις ήδη κατεβάσει και πληκτρολόγησε τον κωδικό 1196611

 

 

2η εργασία για το σπίτι

smile Διάβασε το κόμικ που ακολουθεί και σκέψου τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Θα το συζητήσουμε αύριο στη τάξη.

 

 

 

 Εργασία στο σχολείο

 

smile Να συνεργαστείς με τον συμμαθητή σου / τη συμμαθήτριά σου και 

 

α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας του ΡΟΣΚΟ.

 

 

β. Να σκεφτείτε μια μηχανή - ρομπότ που θα ήταν χρήσιμη για κάποιες δουλειές και να τη σχεδιάσετε αφού κάνετε κλικ στο κίτρινο μολύβι που είναι γραμμένο     "σχέδιο online"

 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

 

γ. Να αποθηκεύσετε τη ζωγραφιά σας στο φάκελο "Εικόνες" του υπολογιστή σας.

 

 

δ. Στον παρακάτω τοίχο να βάλετε τη ζωγραφιά του ρομπότ που ζωγραφίσατε, να γράψετε το όνομά του και τις δουλειές που είναι προγραμματισμένο να κάνει. 

 

ΤΟΙΧΟΣ

Εργασία στο σπίτι

smile Να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο. 

 

Εγώ και το ρομπότ μου

 

Ο πρώτος στη γειτονιά που αποφάσισε ν' αποκτήσει ρομπότ ήμουν εγώ.

Είχε ανοίξει ένα μαγαζί που τα πουλούσε - ρομποτάδικο το είπαμε - κι εγώ την πρώτη κιόλας μέρα μπήκα κι αγόρασα το πιο εξελιγμένο μοντέλο.

Ομολογώ πως δεν το διάλεξα μόνο για τις πολλές ικανότητες που είχε αλλά γιατί μου άρεσε και η εμφάνισή του. Το κεφάλι του θύμιζε φωτισμένη υδρόγειο σφαίρα. Το κορμί του ίδιο λες και ήταν με ένα γυαλιστερό μπαούλο, σαν κι αυτό που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί πειρατές. Τα χέρια του ήταν λεπτά κι εύκαμπτα, φτιαγμένα από συρμάτινες πλεξούδες. Και τα πόδια του ήταν γεροφτιαγμένα - μεταλλικά κι αυτά - αλλά θύμιζαν τα πόδια των τραπεζιών που είχα δει σε παλιούς πύργους. 

"Ενώνει το παρελθόν με το μέλλον" μου εξήγησε ο υπάλληλος του ρομποτάδικου και μετά μου χαμογέλασε και συνέχισε: "Άλλωστε, ένας άνθρωπος σύγχρονος σαν κι εσάς δε γίνεται να μην δοκιμάζει και να μην απολαμβάνει τα προϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας... Με το ρομπότ αυτό τίποτε εσείς δε θα κάνετε. Μόνο ξάπλα!... Και για φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα σας αντιμετωπίσει ο γείτονάς σας, όταν σας χτυπήσει το κουδούνι για να του δανείσετε ένα φλυτζάνι ζάχαρη και, αντί για σας του ανοίξει το ρομπότ, κι αυτό, για σας πάντα, θα του φέρει το φλυτζάνι ξέχειλο μέχρι απάνω με τη ζάχαρη και χωρίς μήτε ένας κόκκος της να έχει πέσει στο καλογυαλισμένο - από το ρομπότ πάντα - πάτωμά σας!"

Εμένα πάντα μου άρεσε η ξάπλα, αλλά κι επειδή μπόρεσα να φανταστώ τη σκηνή με τη ζάχαρη και το γείτονά μου, και μιας κι ο γείτονάς μου πολύ μου έμπαινε στο μάτι με το πανάκριβο αυτοκίνητό του, σκέφτηκα τα μούτρα του και "Α, καλά, κάτι τέτοιο πολύ θα ήθελα να συμβεί!" δήλωσα στον υπάλληλο, και δίχως δεύτερη σκέψη κι όσο κι αν το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν πολύ ακριβό από τα άλλα, αποφάσισα να το αγοράσω. 

Πήγα απέναντι, στη τράπεζα, πήρα ένα καταναλωτικό δάνειο και, την άλλη μέρα το πρωί, μου φέρανε, μέσα σε μια κούτα, το ρομπότ μου στο σπίτι.

Κάθισα και διάβασα προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης. 

Και τι δεν μπορούσε να κάνει το ρομπότ μου!

Στ' αλήθεια, έτσι και το προγραμμάτιζα σωστά, το μόνο που θα έμενε σε μένα ήταν ... η ξάπλα.

Πάντως το πρώτο που θα ήθελα να κάνει ήταν να ανοίγει την πόρτα μου όταν χτυπά το κουδούνι και στη συνέχεια να μάθει σε ποιο  ντουλάπι έχω τη ζάχαρη και να γεμίζει με αυτήν ξέχειλα ένα φλιτζάνι και να το πηγαίνει βόλτα σε όλο μου το σπίτι δίχως ούτε κόκκος να πέφτει κάτω. 

Δεν ήταν δύσκολο να βρω με ποιον τρόπο θα έδινα τις κατάλληλες εντολές, αλλά, πριν τις εκτελέσω, χτύπησε το κουδούνι μου κι αναγκάστηκα μόνος μου να ανοίξω την πόρτα και δυστυχώς ήταν ο αντιπαθητικός γείτονάς μου, ο οποίος ευτυχώς δε μου ζήτησε ένα φλιτζάνι ζάχαρη, αλλά - δυστυχώς! - μου είπε πώς φεύγει, πως πάει - λέει - σε άλλη γειτονιά πιο ακριβή και πως είχε έρθει να με αποχαιρετήσει. 

Έσκασα  από το κακό μου. Μήτε να δει το ρομπότ μου κατάφερα, μιας κι ακόμα το είχα μέσα στην κούτα που το είχαν μεταφέρει. Αλλά μιας και το είχα αγοράσει, έπρεπε να μάθω να το χρησιμοποιώ. Άλλωστε - είπαμε - ήταν και η ξάπλα. 

 

Μάνος Κοντολέων 

 

 

 

 

smile Να παρακολουθήσεις τα παρακάτω δύο βιντεάκια.

 

 

 

 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -