ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ - Α' ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Παρασκευή Γκουζίνη - Μαρία Τσολιά

Περιγραφή

Οι επιμέρους στόχοι της διδασκαλίας του μαθήματος:

Με τη διδασκαλία των κειμένων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από το πρωτότυπο επιδιώκεται οι μαθητές να γνωρίσουν την πνευματική δημιουργία των αρχαίων Ελλήνων, να επικοινωνήσουν με κείμενα που προβάλλουν τη σπουδαιότητα του αρχαίου κόσμου και τέλος να ανακαλύψουν και να εκτιμήσουν τη λογοτεχνική αξία των έργων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Το μάθημα περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ προσφέρεται υλικό μέσω της σελίδας του μαθήματος για κατ' οίκον μελέτη και εξάσκηση. Το μάθημα έχει οργανωθεί σε θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι αυτόνομες και μπορούν να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν από τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο.

Ενότητες

Βασικός στόχος: Οι εκπαιδευόμενοι να διδαχθούν τι είναι η ιστοριογραφία καθώς και να μελετήσουν τη ζωή, το έργο, τη μέθοδο, τη γλώσσα και το ύφος δύο σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα. Η εισαγωγή αξιοποιείται ως υλικό αναφοράς και όχι για απομνημόνευση. Διδάσκεται πριν από τη διδασκαλία του αντίστοιχου κειμένου, αλλά γίνεται αναφορά σε αυτή και κατά τη διδασκαλία του, με σκοπό την κατανόησή του.

 

 

Λέξεις - Κλειδιά: Ιστοριογράφοι, Θουκυδίδης, Ξενοφώντας, καταγωγή, μόρφωση, ενδιαφέροντα και ιδέες, δημηγορίες, έργα.

 

 

Βασικός στόχος: Να μάθουν οι μαθητές/-τριες να σχολιάζουν με τρόπο τεκμηριωμένο, είτε προφορικά είτε γραπτά, το κείμενο με αναφορές σε αυτό το ίδιο. Συγκεκριμένα,  στην παρούσα ενότητα θα μελετήσουν  το ρόλο του Θηραμένη στις διαπραγματεύσεις με τη Σπάρτη, τις αποφάσεις της Σπάρτης,  τις αντιρρήσεις των άλλων πόλεων, τους όρους της ειρήνης και την τελική  παράδοση της Αθήνας.

 

Λέξεις - Κλειδιά: Θηραμένης, Λύσανδρος, Θήβα, Κόρινθος, Σπάρτη, όροι ειρήνης

Βασικός στόχος: Να μελετήσουν οι μαθητές/-τριες τον τρόπο αποχώρησης των Πελοποννησίων από την Κέρκυρα, τις βαρβαρότητες και τις ακρότητες των δημοκρατικών Κερκυραίων, τις αντιδράσεις των ολιγαρχικών και την παθολογία του εμφυλίου πολέμου.

 

Λέξεις - Κλειδιά: Πελοποννήσιοι, δημοκρατικοί, ολιγαρχικοί, βαρβαρότητα, ακρότητες, εμφύλιος σπαραγμός

Βασικός στόχος: Να διδαχθούν οι μαθητές/-τριες τα γραμματικά φαινόμενα της α.ε. γλώσσας με βάση το κείμενο που επιτρέπει την κατανόηση της λειτουργικής χρήσης τους. Συγκεκριμένα αξιοποιείται η ύλη που διδάχθηκε στις τάξεις του Γυμνασίου και δίνονται συμπληρωματικά στοιχεία , τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη της μεταφραστικής ικανότητας. Παράλληλα, οι μαθητές/ -τριες θα συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση της Ν.Ε γλώσσας με την Α. Ε. γλώσσα καθώς επίσης και το ρόλο που διαδραμάτισε η γλώσσα στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας. 

 

Λεξεις- Κλειδιά: ρήματα, ουσιαστικά, αντωνυμίες, επίθετα

Βασικός στόχος: Να κατανοήσουν οι μαθητές/-τριες τους λογικούς δεσμούς των στοιχείων της περιόδου και πώς με βάση αυτούς συγκροτείται το νόημα- και όχι ο μηχανικός χαρακτηρισμός των επιμέρους στοιχείων με τη χρήση της τεχνικής ορολογίας του συντακτικού. Συγκεκριμένα, κάθε συντακτικό φαινόμενο βρίσκεται στο πραγματικό του περιβάλλον, το κείμενο, και δίνει τη δυνατότητα της κατανόησης του ρόλου και της σημασίας του.

 

Λέξεις - Κλειδιά: Βασικοί όροι πρότασης, κύριες - δευτερεύουσες προτάσεις, προσδιορισμοί.

Ημερολόγιο