Μάθημα : ΤΠΕ - Ε' Τάξη

Κωδικός : IT906

ΤΠΕ - Ε' Τάξη

9520567267  -  ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΟΥΡΙΑ

Ενότητες - Η Επανάσταση του 1821 και η κρυπτογράφηση μηνυμάτων

Η Επανάσταση του 1821 και η κρυπτογράφηση μηνυμάτων

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος
Η Φιλική Εταιρεία

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τρεις Έλληνες, τον Νικόλαο Σκουφά, τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Και οι τρεις άντρες, εμποτισμένοι από τις επαναστατικές ιδέες του κινήματος του Διαφωτισμού, αποφάσισαν τη σύσταση μίας συνωμοτικής οργάνωσης. Την συγκεκριμένη οργάνωση αποτέλεσε η Φιλική Εταιρεία, της οποίας ο ρόλος στην Ελληνική Επανάσταση υπήρξε καθοριστικότατος.

Η Φιλική Εταιρεία συσπείρωσε στους κόλπους της Έλληνες από όλα τα κοινωνικά στρώματα και προώθησε με κάθε τρόπο τις επαναστατικές δράσεις του Αγώνα.

Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια κρυφή ομάδα. Ως τέτοια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιεί τους κλασικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Ο κίνδυνος να αποκαλυφθούν στους Τούρκους ήταν μεγάλος.

Έτσι επιστρατεύτηκαν μυστικοί κώδικες προκειμένου να μπορούν να συνεννοούνται χωρίς να μπορεί κάνεις άλλος πέρα από τους μυημένους να αντιληφθεί το τι λένε.

Για να μπορέσουμε σιγά- σιγά να μπούμε στη λογική του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των μελών της Φιλικής Εταιρείας θα πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τον κρυπτογραφικό κώδικα που είχαν εφεύρει.

Πιο αναλυτικά το κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρείας είχε ως εξής:

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το αλφάβητο λείπουν τα γράμματα Η και Υ τα οποία αντικαθιστούσε συνήθως το Ι.

Σε κάποιες απεικονίσεις του αλφάβητου λείπει το Ω, ενώ υπάρχει κωδικοποίηση για το ΟΥ.  Τα γράμματα Ξ και Ψ τα αντικαθιστούσαν με το ΚΣ και το ΠΣ και συνεπώς η κρυπτογράφηση τους είναι το «άθροισμα» αυτών των γραμμάτων που αμέσως γινόταν 4α και 9α αντίστοιχα.

Κρυπτογραφικό αλφάβητο της Φιλικής Εταιρίας

Πως επικοινωνούσαν οι Φιλικοί για να μη γίνουν αντιληπτοί στους Τούρκους

Γίνε και εσύ μέλος της Φιλικής εταιρίας

Κρυπτογράφησε κι αποκρυπτογράφησε μυστικά μηνύματα ώστε να μην αποκαλυφθούν τα σχέδιά σου στους Τούρκους

Τεχνικές κρυπτογράφησης χρησιμοποιούμε και σήμερα για να μπορούμε να στέλνουμε με ασφάλεια μηνύματα μέσω υπολογιστών ή κινητών συσκευών. Εξασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα μπορέσει κάποιος να διαβάσει τα μηνύματά μας.

Μερικές από τις κυριότερες εφαρμογές κρυπτογραφίας στο διαδίκτυο είναι:

  • Ασφαλείς σελίδες
     Πολλές φορές, όταν επισκεπτόμαστε μια ιστοσελίδα, εμφανίζεται μπροστά από το όνομα της σελίδας το πρόθεμα https αντί για http. Οι συγκεκριμένες σελίδες χρησιμοποιούν πρωτόκολλο κρυπτογράφησης για τη μεταφορά των δεδομένων. Πρακτικά, αν μια σελίδα χρησιμοποιεί το https εξασφαλίζεται πως τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη τα οποία εισάγει στη σελίδα δεν μπορούν να κλαπούν. Συνήθως τέτοιες σελίδες είναι αυτές των τραπεζών, των δημοσίων οργανισμών, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων.

 

  • Ψηφιακές Υπογραφές
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών εγγράφων και σταδιακή κατάργηση των χειρόγραφων ή εκτυπωμένων. Ωστόσο, ένα απλό ψηφιακό έγγραφο πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να πιστοποιήσει τη γνησιότητά του. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για ψηφιακές υπογραφές, οι οποίες αντικαθιστούν τις πραγματικές υπογραφές. Μια ψηφιακή υπογραφή είναι στην ουσία ένα κρυπτογραφημένο πιστοποιητικό σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο δίνει κάποιος φορέας σε έναν ιδιώτη ή εταιρεία. Με αυτό το κρυπτογραφημένο πιστοποιητικό ο ιδιώτης ή η εταιρεία «υπογράφει» όλα τα έγγραφα που αποστέλλει.
Κυνήγι θησαυρού της Ελληνικής Επανάστασης
Οπτικοακουστικό υλικό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εδώ θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό για την επέτειεο της 25ης Μαρτίου.

Επιπλέον μπορείτε να διασκεδάσετε με πολλές δραστηριότητες για να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα την ιστορία της πατρίδας μας και να εμπνευστείτε από αυτήν.