ΤΠΕ - Ε' Τάξη (9520567267)

Ενότητες

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) - Διαδικτυακός εκφοβισμός

Βίντεο του saferinternet4kids για τον Διαδικτυακό Εκφοβισμό (για μεγάλα παιδιά Δημοτικού)

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο Διαδίκτυο 3 - Παρενόχληση
Αφίσα από το saferinternet4kids

Κανόνες για να προστατεύσεις τον εαυτό σου

Βίντεο από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Barbara Sinatra Children’s Center Foundation.

Ρυθμίστε τους υπότιτλους σε αυτόματη μετάφραση στα Ελληνικά.

Αναρτήστε τα μηνύματά σας με συνθήματα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού ή/και συμβουλές για την διαχείρισή του στον ηλεκτρονικό πίνακα του τμήματός σας:

 

Τμήμα Ε1 - Stop Cyberbullying

Τμήμα Ε2 - Stop Cyberbullying

Τμήμα Ε3 - Stop Cyberbullying

 

(Οδηγίες για την ανάρτηση θα βρείτε εδώ σε έγγραφο και βίντεο)

Υλικό για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

Βρείτε περισσότερο υλικό στην αντίστοιχη ενότητα του ανοιχτού μαθήματος  "ΤΠΕ - Γενικά θέματα"

Κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς

7 κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο

Μελετήστε τους κανόνες προσεκτικά. Στη συνέχεια επιλέξτε έναν από αυτούς για να δημιουργήσετε μια ιστορία στο BookCreator.

Δραστηριότητα - Κουίζ: Ποιά συνομιλία είναι κατάλληλη;

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παρουσίαση: Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά - Δραστηριότητες 1 & 2

Υλικό από το κύκλο μαθημάτων Be Internet Awesome (Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου)  μια συνεργασία ανάμεσα στη Google και στον Συνασπισμό για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο Internet Keep Safe Coalition (iKeepSafe.org) με θέμα "Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά".

Θεατής ή Υπερασπιστής; - Σενάριο 1

Μιας φίλης σου της έπεσε το κινητό δίπλα στον ψύκτη στο γήπεδο μπάσκετ του σχολείου. Κάποιος το βρήκε και έστειλε από το κινητό της ένα ιδιαίτερα μοχθηρό μήνυμα για κάποια άλλη μαθήτρια σε μια σειρά από συμπαίκτριες της φίλης σου και ύστερα ξανάφησε το κινητό δίπλα στον ψύκτη. Η μαθήτρια που στοχοποιήθηκε είπε στη φίλη σου ότι ήταν απαίσια που έστειλε αυτό το μήνυμα, παρότι στην πραγματικότητα δεν το είχε κάνει η φίλη σου. Κανείς δεν ξέρει ποιος έστειλε το κακόβουλο μήνυμα. Εσύ…

Θεατής ή Υπερασπιστής; - Σενάριο 2

Η δασκάλα σου έφτιαξε ένα μπλογκ σχετικό με τη γλώσσα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές της να γράφουν, να επεξεργάζονται και να αναρτούν σχόλια. Την επόμενη μέρα λείπει γιατί είναι άρρωστη και ο αναπληρωτής δάσκαλος που την αντικαθιστά δεν παρατηρεί ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο μπλογκ της τάξης – κάποιος αναρτά πάρα πολύ άσχημα σχόλια για έναν μαθητή της τάξης. Εσύ…

Θεατής ή Υπερασπιστής; - Σενάριο 3

Υπάρχει ένα διαδικτυακό παιχνίδι που παίζουν πολύ αρκετοί από τους φίλους σου. Στον χώρο συνομιλίας (chat) του παιχνιδιού συνήθως συζητιέται ό,τι γίνεται μέσα στο παιχνίδι. Κάποιες φορές τα πράγματα αγριεύουν λίγο, όμως αυτό είναι συνήθως άμιλλα μεταξύ φίλων παρά κάτι πραγματικά κακό. Αυτή τη φορά, όμως, ένας παίκτης αρχίζει να λέει πραγματικά άσχημα πράγματα για έναν από τους φίλους σου που παίζει κι αυτός το παιχνίδι και δεν σταματά.
Μάλιστα συνεχίζει και την επόμενη μέρα. Εσύ

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παιχνίδι Interland - Το βασίλειο της ευγένειας

Στο χώρο του Διαδικτύου είναι βασικό να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και να καταγγέλλουμε όλους αυτούς που δημιουργούν προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των κανόνων είναι ο στόχος αυτού του παιχνιδιού.

Στο παιχνίδι προσπαθείς να προσφέρεις καλοσύνη σε άλλους ιντερναύτες ενώ, πατώντας κουμπιά, μπορείς να μπλοκάρεις τους επιτιθέμενους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, με χρήση ενός τηλεβόα, να καταγγείλεις τους επιτιθέμενους και να τους εξαφανίσεις.

Τα βασικά μηνύματα που προσπαθεί να μεταφέρει αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να φερόμαστε με ευγένεια, να μπλοκάρουμε αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα και να καταγγέλλουμε αυτούς που δημιουργούν προβλήματα.

Η περιήγηση στο βασίλειο της ευγένειας ολοκληρώνεται με μία πρόκληση. Να καταφέρεις, με τη θετική σου ενέργεια, να αλλάξεις, μαζί με άλλους ιντερναύτες, τη συμπεριφορά ενός επιτιθέμενου.