Όταν χιονίζει...

Το χιόνι φέρνει σε όλους μας χαρά και διάθεση για παιχνίδι!

Αναρωτηθήκατε όμως πώς σχηματίζεται το χιόνι και τι σχήμα έχουν οι χιονονιφάδες; Το ξέρατε πως κάθε χιονονιφάδα είναι μοναδική;

Ένα χαριτωμένο animation για τη ζωή μιας χιονονιφάδας

Η γέννηση μιας χιονονιφάδας στο φακό!

Ο Vyacheslav Ivanov λέει πως είχε από μικρός μια εμμονή με το χιόνι και ειδικά με τις χιονονιφάδες. Πέρα από το σύνολο του χιονιού και τις χιονόμπαλες που δημιουργούσε για να παίζει με τους φίλους του είχε ενδιαφέρον γι’ αυτήν τη μία νιφάδα του χιονιού. Ποια ήταν άραγε η διαδικασία της δημιουργίας της; Τι σχήμα και τι σχέδιο είχε; Αυτές τις απορίες του τις έλυσε μεγαλώνοντας, μελετώντας και παρατηρώντας τη χιονόπτωση. Κάπως έτσι προέκυψε το timelapse με τίτλο «Snowtime», ένα δίλεπτο βίντεο που παρουσιάζει τη μαγευτική άνθιση εκκολαπτόμενων κρυστάλλων πάγου σε όλο το εξαγωνικό τους το μεγαλείο.

Οι χιονονιφάδες είναι σύνθετα δημιουργήματα της φύσης. Ο τρόπος που δημιουργείται μία χιονονιφάδα εξαρτάται τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από την υγρασία του περιβάλλοντος.

Οι νιφάδες χιονιού (ή, πιο αυστηρά, οι κρύσταλλοι χιονιού, δεδομένου ότι οι πραγματικές νιφάδες από τον ουρανό μπορεί να αποτελούνται από πολλούς κρυστάλλους) αρχίζουν συχνά τη ζωή τους ως μικροσκοπικά σω­ματίδια σκόνης στα οποία τα μόρια του νερού συμπυκνώνονται σε επαρκώς χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο κινείται ο κρύσταλλος της χιονονιφάδας το σχήμα του αλλάζει. Άρα το τελικό σχήμα του κρυστάλλου εξαρτάται από το μονοπάτι που ακολουθεί μέσα στα σύννεφα. Ποτέ δύο χιονονιφάδες δεν ακολουθούν ακριβώς την ίδια πορεία στο χώρο και έτσι καθεμία χιονονιφάδα είναι μοναδική.

Εντυπωσιακές macro-φωτογραφίες μοναδικών χιονονιφάδων

Μια τέλεια σχηματισμένη χιονονιφάδα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο και θέλει μεγάλη υπομονή για να φωτογραφηθεί. Η θερμοκρασία και οι συνθήκες πρέπει να είναι απόλυτα σωστές για να σχηματίσουν τα πανέμορφα σχέδια των χιονονιφάδων. Απολαύστε μια υπέροχη συλλογή φωτογράφισης macro.

Σημείωση: macro-φωτογράφιση σημαίνει την αναλογία εικόνας-αντικειμένου από 1:1 και μεγαλύτερη. Δηλαδή η φωτογραφία να είναι ίσου ή μεγαλύτερου μεγέθους από το αντικείμενο. Το πόσες φορές μεγαλώνει το αντικείμενο για να καλύψει το καρέ λέγεται ποσοστό μεγέθυνσης και συμβολίζεται αντίστοιχα με 1x, 2x, 3x κλπ.

Η επιστήμη των χιονονιφάδων (για μεγαλύτερες τάξεις)

Ρυθμίστε τους υπότιτλους στα Ελληνικά και μάθετε την επιστημονική εξήγηση του σχηματισμού των χιονονιφάδων.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Και τώρα που καταλάβαμε ότι οι χιονονιφάδες είναι μοναδικοί εξαγωνικοί σχηματισμοί, ελάτε να σχεδιάσουμε τις δικές μας χιονονιφάδες στον υπολογιστή!!!

Εργαλείο σχεδιασμού χιονονιφάδας σε "χαρτί"

Σχεδιάστε πολύγωνα (κλειστά σχήματα) που αντιπροσωπεύουν τομές ψαλιδιού πάνω από το τρίγωνο στον πίνακα σχεδίασης στα δεξιά.

Σχεδιάστε ένα πολύγωνο κάνοντας κλικ στον πίνακα  για να δημιουργήσετε κορυφές και κλείστε το πολύγωνο κάνοντας κλικ στην πρώτη κορυφή. Αφού κλείσετε ένα πολύγωνο, μπορείτε να το επεξεργαστείτε σύροντας κορυφές. Για να οριστικοποιήσετε ένα πολύγωνο, πατήστε το κουμπί "προσθήκη" ή απλά ξεκινήστε να σχεδιάζετε ένα νέο πολύγωνο.

Όταν είστε έτοιμοι, πατήστε "Make Snowflake!".

Στο τέλος αποθηκεύστε το έργο σας επιλέγοντας "Save image to your computer"

Σχεδιασμός χιονονιφάδας στο Μandalagaba

Πειραματιστείτε με διαφορετικά μεγέθη στο πινέλο σας .

Για να αποθηκεύσετε, επιλέξτε "Save and Share"

Weavesilk: Εργαλείο παραγωγής τέχνης - Μια ακόμα διαφορετική εκδοχή για το σχεδιασμό χιονονιφάδας

Επιλέξτε "Controls" και ορίστε τη συμμετρία στο 6.

Για να αποθηκεύσετε επιλέξτε "Save Picture" και αμέσως μετά δεξί κλικ στη μικρογραφία που εμφανίζεται. "Αποθήκευση εικόνας ως.." και είστε έτοιμοι!

Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το χιόνι

Πατήστε στα εικονίδια κι ανακαλύψτε βίντεο, παραμύθια, γνώσεις, τραγούδια, παιχνίδια, κατασκευές, κα.

από την εκπαιδευτικό Γλυκερία Διανέλλου

Σχεδιάζουμε χιονάνθρωπο στο ABCya

Κι επειδή το παιχνίδι στο χιόνι ποτέ δεν είναι αρκετό, σχεδιάζουμε οnline έναν χιονάνθρωπο και τον αποθηκεύουμε επιλέγοντας "Save".