Παρουσίαση/Προβολή
Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
(SC353) - Στέργιος Καραπαρασκευαϊδης
Περιγραφή Μαθήματος
Ψηφιακό μάθημα Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων της Β ΕΠΑΛ
Ημερομηνία δημιουργίας
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015
-
Βιβλιογραφία
1)«Στοιχεία Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρολογικού Σχεδίου» (Φ. Δημόπουλος κ.α.)
2) «Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Β΄ τεύχος» (Β. Δημητρόπουλος κ.α.)
3) Λογισμικό VectorCad
3) Λογισμικό PanelCad
Μέθοδοι διδασκαλίας
- i) Στο Α’ τετράμηνο ξεκινάμε με μια εισαγωγική θεωρία περί τεχνικού σχεδίου και συνεχίζουμε με τη σχεδίαση ηλεκτρολογικών κυκλωμάτων. Αυτή θα γίνεται με μηχανικό μολύβι σε καρό ή μιλιμετρέ χαρτί.
Η θεματολογία είναι η ακόλουθη:
- Είδη τεχνικού σχεδίου. Ο ρόλος του τεχνικού σχεδίου και ειδικότερα του ηλεκτρολογικού. Σχεδιαστικός εξοπλισμός. Γραμμές. Όψεις. Τομές.
- Το πολυγραμμικό σχέδιο και το σχέδιο συρμάτωσης. Το μονογραμμικό σχέδιο. Το λειτουργικό σχέδιο.
- Ηλεκτρολογικά σύμβολα. Υπόμνημα. Διεθνή και εθνικά πρότυπα.
- Σχεδίαση απλών ηλεκτρολογικών συμβόλων.
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική, λειτουργική) κυκλώματος φωτιστικού σώματος (Φ/Σ) ελεγχόμενου από απλό διακόπτη (πλήκτρου).
-Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος ενός ρευματοδότη με γείωση.
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική, λειτουργική) κυκλώματος Φ/Σ ελεγχόμενου από επιλογικό διακόπτη (κομιτατέρ) και ενός ρευματοδότη με γείωση.
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος Φ/Σ ελεγχόμενου από δύο ακραίους διακόπτες επιστροφής (αλέ ρετούρ).
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος Φ/Σ ελεγχόμενου από δύο θέσεις με ακραίους διακόπτες επιστροφής (αλέ ρετούρ).
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος Φ/Σ ελεγχόμενου από τρεις ή περισσότερες θέσεις με διακόπτες επιστροφής (ακραίους και μεσαίους αλέ ρετούρ).
- Σχεδίαση κυκλώματος λαμπτήρα φθορισμού (μονογραμμική, πολυγραμμική).
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος δύο Φ/Σ ελεγχόμενων από τρία σημεία από τηλεδιακόπτη 220V (παλμορελέ).
- Σχεδίαση (μονογραμμική, πολυγραμμική) κυκλώματος αυτόματου κλιμακοστασίου (3 όροφοι, 3 Φ/Σ, 3 μπουτόν).
- Μονογραμμική σχεδίαση κυκλωμάτων ασθενών ρευμάτων (ηλ.κουδούνι, ηλ.κλειδαριά, τηλεφωνική γραμμή).
- Μονογραμμική σχεδίαση γραμμών ηλ.κουζίνας, ψυγείου, πλυντηρίου πιάτων, ηλ.θερμοσίφωνα, πλυντηρίου ρούχων.
- Μονογραμμική σχεδίαση μονοφασικού πίνακα 6 γραμμών με διακόπτη διαφυγής έντασης.
- Μονογραμμική σχεδίαση σε κάτοψη πλήρους ηλεκτρικής εγκατάστασης διαμερίσματος.
-Αποτύπωση σε κάτοψη υπάρχουσας ηλεκτρικής εγκατάστασης.Προτείνεται να δίνονται παραλλαγές των ανωτέρω θεμάτων για σχεδίαση στο σπίτι.
- ii) Όταν ολοκληρωθεί η ύλη αυτή, συνεχίζουμε (στο Β΄ τετράμηνο) τη διδακτέα ύλη με το αναλυτικό πρόγραμμα του δίωρου παλαιού μαθήματος «Σχεδίαση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με Η/Υ». Η διδασκαλία θα γίνει με τη χρήση του VectorCAD ή εναλλακτικά με το ΑutoCAD. Θα πρέπει ο διδάσκων να εστιάσει στα πιο σημαντικά σημεία, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες και να προγραμματίσει χρονικά τις ενότητες, ώστε να καλυφθεί κατά το δυνατό η διδακτέα ύλη.
Μέθοδοι αξιολόγησης
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων
Για την αξιολόγηση του μαθήματος Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων των Τομέων και Ειδικοτήτων ισχύουν τα εξής:
Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων της Ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ.
Η αξιολόγηση του μαθητή γίνεται από την επίδοσή του στις σχεδιαστικές ασκήσεις με χρήση βασικών σχεδιαστικών εργαλείων και μέσων στο σχολείο και στο σπίτι στο Α΄ τετράμηνο και με τη χρήση Η/Υ στο σχολείο στο Β’ τετράμηνο.
Ειδικότερα:
Στο Α΄ τετράμηνο, η αξιολόγηση του μαθητή γίνεται με βάση τη σχεδίαση και ερμηνεία των διδαχθέντων βασικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων και παραλλαγών τους και την μονογραμμική σχεδίαση μιας πλήρους ηλεκτρικής εγκατάστασης.Στο Β΄ τετράμηνο, η αξιολόγηση γίνεται με βάση τον ηλεκτρονικό φάκελό του που περιέχει τις σχεδιάσεις του βασικών ηλεκτρολογικών συνδεσμολογιών και απλών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με τη βοήθεια του υπολογιστή.
Στις προαγωγικές εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου στο μάθημα «Σχεδίαση Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων», το αντικείμενο της εξέτασης είναι η μονογραμμική σχεδίαση με το χέρι μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, πάνω σε μια δοσμένη κάτοψη οικίας.
Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα εξής:
- Η ορθή χρήση σχεδιαστικών συμβόλων, που αξιολογείται με 10 μονάδες.
- Η τήρηση των κανονισμών και της ορθής πρακτικής στην επιλογή και τοποθέτηση του ηλεκτρολογικού υλικού, που αξιολογείται με 40 μονάδες.
- Η ορθή αποτύπωση του αριθμού των αγωγών, που αξιολογείται με 30 μονάδες
- Η γενική εικόνα του σχεδίου, που αξιολογείται με 20 μονάδες.
- i) Στο Α’ τετράμηνο ξεκινάμε με μια εισαγωγική θεωρία περί τεχνικού σχεδίου και συνεχίζουμε με τη σχεδίαση ηλεκτρολογικών κυκλωμάτων. Αυτή θα γίνεται με μηχανικό μολύβι σε καρό ή μιλιμετρέ χαρτί.