Παρουσίαση/Προβολή

Course image

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

(IT926) -  Εμμανουήλ Μηλάκης

Περιγραφή Μαθήματος

 LIVE 

Σκοπός του μαθήματος είναι να κάνει μια συνοπτική περιγραφή στα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Επιστήμη των Υπολογιστών και που θα συναντήσει ο καταρτιζόμενος στα αντίστοιχα εξειδικευμένα μαθήματα των σπουδών του. Τα θέματα που θα αναλυθούν περιλαμβάνουν την αλγοριθμική λύση προβλημάτων, τον προγραμματισμό υπολογιστών, την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων και τη λειτουργία συστημάτων και δικτύων υπολογιστών. Οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν μία πλήρη εικόνα τόσο για τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές εφαρμογές των υπολογιστών.

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

  • Μαθησιακοί στόχοι

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι καταρτιζόμενοι θα είναι σε θέση:

    • Να κατανοούν και να διακρίνουν τα βασικά συστήματα αναπαράστασης πληροφορίας, σε επίπεδο bit στο δυαδικό αριθμητικό σύστημα αλλά και σε επίπεδο αρχείου και βάσης δεδομένων.
    • Να περιγράφουν τη βασική αρχιτεκτονική ενός υπολογιστικού συστήματος και να εξηγούν βασικές δομές μιας εντολής υπολογιστή.
    • Να περιγράφουν βασικές αρχές της διαχείρισης διεργασιών σε ένα λειτουργικό σύστημα και να υπολογίζουν την καθυστέρηση εκτέλεσης με διάφορες πολιτικές χρονοπρογραμματισμού.
    • Να κατανοούν και να συγκρίνουν πρωτόκολλα πολλαπλής πρόσβασης δικτύων καθώς και να περιγράφουν και να αναλύουν το πρωτόκολλο TCP και τη βασική διαδικασία δρομολόγησης πληροφορίας στο διαδίκτυο.
    • Να κατανοούν βασικές αρχές αλγορίθμων (βρόχοι, συνθήκες), να μπορούν να διακρίνουν και να υπολογίζουν την πολυπλοκότητα βασικών αλγορίθμων αναζήτησης και ταξινόμησης, καθώς και να σχεδιάζουν την αναπαράσταση πληροφορίας με βασικές δομές δεδομένων (π.χ. δέντρα και συνδεδεμένες λίστες).
    • Να διακρίνουν τα διαφορετικά στάδια της μεταγλώττισης ενός προγράμματος και να διακρίνουν συντακτικά σωστές και μη διφορούμενες συντάξεις.
    • Να περιγράφουν βασικές αρχές υπολογισιμότητας και τον διαχωρισμό των κλάσεων πολυπλοκότητας προβλημάτων.

    Μέθοδοι διδασκαλίας

    Εργαστηριακές διαλέξεις (1 φροντιστήριο των 2 ωρών εβδομαδιαίως), εργαστηριακές ασκήσεις και προαιρετικά ομαδικές ασκήσεις στο σπίτι.

    Προαπαιτούμενα

    Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά προαπαιτούμενα μαθήματα. Όμως, απαιτείται βασική γνώση των μαθημάτων Πληροφορικής όλων των τάξεων του Λυκείου.

    Βιβλιογραφία

    • Η Επιστήμη των Υπολογιστών: Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, J. G. Brookshear (μετάφραση από αγγλικό πρωτότυπο), 10η έκδοση, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2009.
    • Εισαγωγή στην Σύγχρονη Επιστήμη των Υπολογιστών, L. Goldschlager, A. Lister (μετάφραση από αγγλικό πρωτότυπο), Εκδόσεις Δίαυλος, 2000.
    • Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών, B. Forouzan, F. Mosharraf (μετάφραση από αγγλικό πρωτότυπο), 3η έκδοση, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2015.

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Ο τελικός βαθμός είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος του βαθμού της γραπτής τελικής εξέτασης και του βαθμού της προφορικής εξέτασης στο εργαστήριο.