Εβδομάδα 1: Εισαγωγή

Αυτή την εβδομάδα:

  1. Θα συστηθούμε.
  2. Θα δούμε κάποια παραδείγματα ανορθολογισμού. Σε κάποια θα πιστεύετε εσείς, σε κάποια οι άλλοι. Γιατί άραγε;  
  3.  
1. Το μωρό σκορπιός

Ιδού ένα (γρήγορο και μη σταθμισμένο) τεστ για να αξιολογήσετε την κριτική σας ικανότητα: 

Οι περήφανοι γονείς ενός νεογέννητου Σκορπιού χαζεύουν το μωρό τους στη βρεφοκοιτίδα. Η περίφημη αστρολόγος κα Σουλτάνα Οτιθελολέογλου τους συγχαίρει και εξηγεί:

“Δείτε πόσο ολοκληρωμένο, ήσυχο και ήρεμο φαίνεται σε σύγκριση με τα άλλα μωράκια στο θάλαμο. Όμως έχει ένα γερό κορμάκι – για να φιλοξενήσει, πιθανόν στο μέλλον, την ισχυρή του θέληση.”

Μπορείτε να βρείτε τι λάθος κάνει η κα Οτιθελολέογλου στο παραπάνω σενάριο; Για ποιο λόγο είναι το συμπέρασμα και η περιγραφή της λανθασμένα;

Αναρτήστε την απάντησή σας (κάντε κλικ στην επικεφαλίδα) και συγκρίνετε την άποψή σας με αυτές των υπόλοιπων φοιτητών. Οι σωστές απαντήσεις κερδίζουν μια δωρεάν εξατομικευμένη πρόβλεψη με βάση το ωροσκόπιο σας. (Θα σας δώσω την απάντηση στο επόμενο βίντεο-παρουσίαση).  

Αν δεν τα καταφέρατε, πρέπει να διαβάσετε το Ένας ψυχολόγος κριτικάρει την αστρολογία λέει ο Γ. Πιντέρης στο εξώφυλλο του βιβλίου του - ή να παρακολουθήσετε αυτό το μάθημα.

Τεστ πίστης σε συνωμοσίες

(Προαιρετικό - το τεστ είναι στα Αγγλικά) Αν θέλετε να αξιολογήσετε το βαθμό στον οποίο πιστεύετε σε θεωρίες συνομωσίας, θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο μια διαδραστική έκδοση του Generic Conspiracist Beliefs Scale.

Το τέστ έχει 15 ερωτήσεις. Σε κάθε ερώτηση πρέπει να αξιολογήσετε πόσο συμφωνείτε με μια δεδομένη δήλωση σε κλίμακα πέντε σημείων όπου 1 = Διαφωνώ, 3 = Ουδέτερο και 5 = Συμφωνώ.

Αναρτήστε το σκορ σας στα σχόλια ώστε να το συγκρίνετε με τα αποτελέσματα των άλλων.