ΤΠΕ - ΣΤ' Τάξη (9520567268)

Ενότητες

Υπολογιστικά Φύλλα

 Το Υπολογιστικό Φύλλο είναι ένα πρόγραμμα που μας διευκολύνει να κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας, να τα ταξινομήσουμε με όποιο τρόπο θέλουμε, να κάνουμε σύνθετους υπολογισμούς, να δημιουργήσουμε γραφικές παραστάσεις κ.α

Τα δημοφιλέστερα προγράμματα για την δημιουργία και επεξεργασία λογιστικών φύλλων είναι το Microsoft Excel, το OpenOffice Calc, το LibreOffice Calc και το Google Sheets (για online εργασία). 

Βασικές εργασίες στα Υπολογιστικά Φύλλα

Όταν αρχίσετε να εργάζεστε με κάποιο από τα προγράμματα υπολογιστικών φύλλων που αναφέρθηκε παραπάνω δημιουργείται ένα νέο Βιβλίο εργασίας. Το Βιβλίο Εργασίας περιέχει συνήθως τρία φύλλα εργασίας: Φύλλο 1, Φύλλο 2, Φύλλο 3.

Ένα Φύλλο εργασίας αποτελείται από σειρές (rows) και στήλες (columns). Η κάθε σειρά συμβολίζεται με ένα αριθμό και η κάθε στήλη με ένα ή δύο γράμματα. Οι γραμμές και οι στήλες δημιουργούν τα κελιά (cells) κάθε ένα από τα οποία παίρνει το όνομα του από τη γραμμή και τη στήλη στην οποία ανήκει. Στα κελιά μπορούμε να γράψουμε δεδομένα, όπως αριθμούς, κείμενο, μαθηματικούς τύπους και συναρτήσεις.

Μελετήστε τις βασικές εργασίες στα κελιά εδώ.

Δημιουργούμε Υπολογιστικά Φύλλα Google Sheets

Τα υπολογιστικά φύλλα Google Sheets μας επιτρέπουν να εργαστούμε online, εφόσον βέβαια  έχουμε  έναν λογαριασμό στη Google.

(Στο εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε τον λογαριασμό  6dimvril.student@gmail.com.)

Οδηγίες για τα Υπολογιστικά Φύλλα Google Sheets

Στη διάρκεια του μαθήματος θα δοθούν οδηγίες για τη δημιουργία ενός απλού Google Sheet. Αυτές και ακόμα περισσότερες μπορείτε να τις βρείτε και στον οδηγό του GCFLearnFree.org, το οποίο παρέχει δωρεάν μαθήματα για σημαντικές ψηφιακές δεξιότητες, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.

1η εργασία σε Google Sheets: Μορφοποιήσεις
2η εργασία σε Google Sheets: Τύποι
Εργασία μορφοποίησης

Ανοίξτε το αρχείο στο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων που διαθέτετε και εργαστείτε σύμφωνα με τις οδηγίες

Εργασία χρήσης τύπων

Ανοίξτε το αρχείο στο πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων που διαθέτετε και εργαστείτε σύμφωνα με τις οδηγίες

Παιχνίδι απόδρασης για τα υπολογιστικά φύλλα