ΤΠΕ - ΣΤ' Τάξη (9520567268)

Ενότητες

Ζωντανεύουμε τους (πρωτ)αγωνιστές του '21 με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821 θα δούμε πώς μπορούμε να δώσουμε "ζωή" στο πρόσωπο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, της Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους και άλλων αγωνιστών της Ελληνικής επανάστασης του '21.

Ακούγεται υπερβολικό; Κι όμως είναι αληθινό, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, και μάλιστα πολύ απλό στη διαδικασία!

{Μαγικό Πανεπιστήμιο} 1821...η ιστορία μας κοιτά στα μάτια

 

Η επεξεργασία των εικόνων έγινε με το λογισμικό Deep Nostalgia. Πρωτότυπη ιδέα: Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης Μουσική: Καντάτα της Ελευθερίας (Ρήγας, Σολωμός, Μακρυγιάννης) Χρήστος Λεοντής (απόσπασμα), τον Θούριο ερμηνεύει ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Deep Nostalgia

Το εργαλείο Deep Nostalgia δίνει ζωή στα πρόσωπα, χάρη στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI). Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει η ΑΙ είναι εντυπωσιακά, καθώς βλέπουμε τους ανθρώπους να κινούν το κεφάλι τους, να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, ακόμη και να αλλάζουν ελαφρώς τις εκφράσεις τους.

Όπως γράφει το BBC, η τεχνολογία πίσω από το Deep Nostalgia αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία D-ID, η οποία χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εκπαίδευσε το λογισμικό της πάνω σε βίντεο που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν με ζωντανούς ανθρώπους να κινούν τα πρόσωπά τους και να κάνουν χειρονομίες.

Η διαδικασία που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι η εξής (Προσοχή θα χρειαστεί γονική συναίνεση, γιατί απατείται (δωρεάν) εγγραφή στο site).

1. Αναζητήστε την φωτογραφία ενός/μίας αγωνιστή/στριας του '21 στο www.google.com και κατεβάστε την στον υπολογιστή σας. (Προσοχή κατεβάστε την φωτογραφία από την μεγάλη προεπισκόπηση της στο Google ώστε η ανάλυση της να είναι μεγαλύτερη από 300x300 εικονοστοιχεία.) Εναλλακτικά, βρείτε εδώ κάποιες φωτογραφίες των πρωταγωνιστών του '21.(Με δεξί κλικ και "Λήψη" μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.)

2. Συνδεθείτε στην διεύθυνση https://www.myheritage.gr/deep-nostalgia 

3. Μεταφορτώστε την φωτογραφία (του/της αγωνιστή/στριας) που κατεβάσατε στον υπολογιστή σας

4. Δημιουργήστε Λογαριασμό: Η ιστοσελίδα θα σας ζητήσει να δημιουργήστε λογαριασμό, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης και να χρησιμοποιήσετε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εδώ θα χρειαστεί γονική συναίνεση! Επίσης, αποφύγετε να ανεβάσετε προσωπικές φωτογραφίες για λόγους προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων.

5. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και απολαύστε :-)

6. Μπορείτε να κατεβάσετε το βίντεο που δημιουργήθηκε τοπικά στον υπολογιστή σας

 

Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζεις το 1821;