ΤΠΕ - ΣΤ' Τάξη (9520567268)

Ενότητες

Ζωγραφική με συμμετρία - Αφιέρωμα σε Απόκριες & Καθαρά Δευτέρα

Με αφορμή τα έθιμα της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας θα σχεδιάσουμε αποκριάτικες μάσκες και χαρταετούς στον υπολογιστή μας.

Μία μάσκα χαρακτηρίζεται από το γεγονός πως είναι κάθετα συμμετρική, δηλαδή αν την διπλώσουμε κάθετα στη μέση, οι δύο πλευρές ταιριάζουν απόλυτα!

Ένας τυπικός χαρταετός είναι οριζόντια και κάθετα συμμετρικός, δηλαδή αν τον διπλώσουμε στη μέση οριζόντια και κάθετα, οι τέσσερις πλευρές ταιριάζουν απόλυτα! Βέβαια μπορεί να υπάρξει και χαρταετός με πολλούς άξονες συμμετρίας, και με αυτό θα ασχοληθούμε φέτος!

Θα γνωρίσουμε λοιπόν δύο διαφορετικά εργαλεία ζωγραφικής που μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε στον υπολογιστή μας με συμμετρίες. Να θυμάστε μόνο να επιλέγετε τη συμμετρία που χρειάζεται κάθε φορά!

Mandalagaba - Δημιουργία συμμετρικών σχημάτων μόνο με ελεύθερη σχεδίαση και γραμμές

Tο MandalaGaba είναι ένας ιστότοπος, χωρίς διαφημίσεις, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει, αποθηκεύσει, μοιραστεί και συνεργαστεί για να δημιουργήσει mandalas. (Λυπάμαι για την αγγλική ορολογία αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη λέξη στα Ελληνικά. Η λέξη μοτίβο είναι ίσως η πιο κοντινή)

Στα αριστερά υπάρχουν διάφορα εργαλεία όπου επιλέγουμε τύπο γραμμής, γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα, πάχος γραμμής, αναίρεση και πολλά άλλα. Και βέβαια υπάρχει και μια προτεινόμενη παλέτα χρωμάτων.

Εμείς θα δοκιμάσουμε να σχεδιάσουμε μάσκες και χαρταετούς με πολλές διαφορετικές συμμετρίες! Πώς σας φαίνονται τα έργα μου; Είμαι σίγουρη ότι εσείς θα δημιουργήσετε πολύ καλύτερα!

 

Για να αποθηκεύσουμε επιλέγουμε αριστερά "Save and Share" και αμέσως μετά δεξί κλικ στην εικόνα και "Αποθήκευση εικόνας ως...".

Εscher Sketch - Συμμετρικά μοτίβα

Το eschersket.ch είναι ένα εργαλείο για τον σχεδιασμό συμμετρικών μοτίβων. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη ποικιλία ειδών συμμετρίας.

Μπορείτε να δείτε οδηγίες σε αυτό το βίντεο.

Πειραματιστείτε και διασκεδάστε!  Εγώ πάντως ετοίμασα το παρακάτω σχέδιο χαρταετού με 3 μόνο κλικ!

 

Aναρτήστε τις δημιουργίες σας  στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματός σας.

Φροντίστε να επιλέξετε "Frame" και να συμπληρώσετε στο πλαίσιο το όνομά σας.

 

Τμήμα Στ1 - Καλές Απόκριες

Τμήμα Στ2 - Καλές Απόκριες

Τμήμα Στ3 - Καλές Απόκριες

 

(Οδηγίες για την ανάρτηση θα βρείτε εδώ σε έγγραφο και βίντεο)

Περισσότερες δραστηριότητες για τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα

Στο ανοιχτό μάθημα "ΤΠΕ-Γενικά Θέματα" και στην ενότητα "Γιορτινές Δραστηριότητες" θα βρείτε κι άλλες προτάσεις για να διασκεδάσετε αυτές τις μέρες!

Οι πρώτες απευθύνονται σε μικρότερες τάξεις. Εσείς ασχοληθείτε με τα εργαλεία ζωγραφικής με συμμετρία. Ευκαιρία να πειραματιστείτε με διάφορα εναλλακτικά περιβάλλοντα. Σας θυμίζω και το αγαπημένο σας από προηγούμενες χρονιές: http://weavesilk.com/