ΤΠΕ - ΣΤ' Τάξη (9520567268)

Ενότητες

Δημιουργία βίντεο στο Canva

Στα πλαίσια της φετινής σας αποφοίτησης, ο καθένας από εσάς θα δημιουργήσει μια ατομική βιντεο-παρουσίαση. Όλες αυτές θα ενοποιηθούν σε ένα αναμνηστικό βίντεο που θα παραλάβετε στο τέλος της χρονιάς.

 

Η ατομική βιντεο-παρουσίαση προτείνεται να αποτελείται από 4-5 σελίδες (καρέ) με τα εξής χαρακτηριστικά:

1η σελίδα: Ονοματεπώνυμο μαθητή/τριας και μία πρόσφατη φωτογραφία

2η σελίδα: Κολλάζ φωτογραφιών μαθητή/τριας από διαφορετικές ηλικίες. Μαζί, μια πρόταση για αυτό που τον χαρακτηρίζει (π.χ. "Μου αρέσουν τα ταξίδια").

3η σελίδα: Κολλάζ φωτογραφιών μαθητή/τριας από διαφορετικές ηλικίες. Μαζί, ένα μήνυμα για τη ζωή, τους συμμαθητές ή ό,τι άλλο κρίνει εκείνος/η (π.χ. "Κάθε μέρα μια καινούργια αρχή")

4η-5η σελίδα: Κολλάζ φωτογραφιών με θέματα που ονειρεύεται για το μέλλον του (π.χ. ένα πανεπιστήμιο, μια οικογένεια, ένα επάγγελμα συγκεκριμένο, κτλ). Προαιρετικά θα μπορούσε να μπει και μια μικρή περιγραφή με τα όνειρά του. (π.χ. "Θέλω να κατακτήσω το Έβερεστ")

Δημιουργούμε βίντεο στο Canva.com

Για τη δημιουργία της ατομικής βίντεο-παρουσίασης θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του Canva.com.

Ακολουθούν συνοπτικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα χρειαστούν:

  • Για τη δημιουργία του έργου επιλέγουμε "Δημιουργία βίντεο" και δίνουμε τίτλο στο έργο το όνομά μας (3 αρχικά γράμματα επωνύμου και μικρό όνομα).

 

  • Για να προσθέσουμε φωτογραφίες ακολουθούμε τα βήματα:

Επιπλέον, το Canva διαθέτει μια συλλογή φωτογραφιών(δωρεάν και επί πληρωμή), όπως επίσης μπορεί να συνδεθεί απευθείας με δημοφιλή site δωρεάν φωτογραφιών (όπως Pixabay, pexels, κτλ). Αξίζει να δοκιμάσετε την αναζήτηση στο Pixabay, που θα βρείτε κάτω αριστερά στο .

 

 

  • Στολίζουμε τις σελίδες με  Αυτοκόλλητα (stickers) από τα .

 

  • Για κάθε σελίδα ορίζουμε χρονική διάρκεια 10' καθώς και ένα εφέ κίνησης.

 

  • Σε όλα τα κείμενα και τις φωτογραφίες ορίζουμε "Κίνηση" ως εξής: 

    • Επιλέγουμε το αντικείμενο και κατόπιν "Κίνηση" στην επάνω οριζόντια μπάρα.
    • Εμφανίζεται μεγάλη ποικιλία αριστερά, δοκιμάζουμε και διαλέγουμε ό,τι μας αρέσει (αρκεί να είναι δωρεάν)

 

  • Κοινοποιούμε το έργο στην εκπαιδευτικό μας επιλέγοντας "Kοινοποίηση για επεξεργασία" στο mail του μαθήματος: 6dimvril.tpe@gmail.com.

 

Για τις ανάγκες του project, έχω δημιουργήσει έναν λογαριασμό για κάθε τμήμα της Στ' τάξης.  Έχω αποστείλει προσωπικό μήνυμα με το όνομα χρήστη και τον κώδικο για κάθε τμήμα. Προσοχή: Τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να τα μεταφέρετε σε κανέναν άλλον εκτός τμήματος!

Επισημαίνω πως απαιτείται η προσοχή και η διακριτικότητα όλων όταν πρόκειται για μια ομαδική εργασία! Υπενθυμίζω πως σε μια ομάδα σεβόμαστε και αλληλοϋποστηριζόμαστε μέσα από τον κοινό στόχο, που είναι να υλοποιηθεί ένα αξιόλογο ομαδικό έργο. Ο μαθητής που δεν συμμορφώνεται με το ομαδικό πνεύμα θα υποχρεωθεί να αποσύρει και τις δημιουργίες του.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει τον λογαριασμό του τμήματος, υπάρχει η εναλλακτική να δημιουργήσει (με συναίνεση γονέα/κηδεμόνα)  έναν προσωπικό λογαριασμό στο canva.com. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κοινοποιεί το έργο του στο mail του μαθήματος (6dimvril.tpe@gmail.com) για οποιαδήποτε βοήθεια/υποστήριξη/αξιολόγηση μπορεί να χρειαστεί.

Προσοχή: Κάθε έργο σας πρέπει να έχει ως τίτλο το όνομά σας!

 

Αφαίρεση φόντου από φωτογραφία

Ανοίξτε τη σελίδα, ανεβάστε (upload) τη φωτογραφία σας από την οποία επιθυμείτε να αφαιρέσετε το φόντο και κατεβάστε (download). Τόσο απλά!

Αξιοποιήστε το εργαλείο για να εμφανίσετε τον εαυτό σας σε μια εικόνα από το "μέλλον" σας...

Η εργασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Β' τριμήνου.

Για το Α' τρίμηνο θα χρειαστεί να ξεκινήσετε το έργο σας και να δημιουργήσετε τουλάχιστον τον "σκελετό" του (δηλ. τις 4-5 σελίδες, σύμφωνα με τα παραπάνω).

Σε περίπτωση που δουλεύετε σε δικό σας λογαριασμό canva, θα πρέπει να το κοινοποιήσετε (βλ. οδηγίες παραπάνω) μέχρι την Παρασκευή 3/12/2021.