ΤΠΕ - Ε' Τάξη (9520567267)

Ενότητες

Προγραμματισμός στο Scratch - Συζήτηση για ένα βιβλίο (Διαθεματική εργασία στα πλαίσια της εβδομάδας βιβλίου)

Tο Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού το οποίο μας επιτρέπει να φτιάχνουμε τις δικές μας διαδραστικές ιστορίες και τα δικά μας παιχνίδια, εύκολα και γρήγορα. H φιλοσοφία του στηρίζεται στο ότι δημιουργούμε ένα διαδραστικό θεατρικό έργο, επομένως ορίζουμε κάθε φορά τους ηθοποιούς (αντικείμενα), το σενάριο (τι θα κάνει 'η/και τι θα λέει ο καθένας) καθώς και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Στα πλαίσια της εβδομάδας βιβλίου, προτείνω να δημιουργήσουμε στο Scratch διαλόγους ανάμεσα σε φίλους σχετικά με κάποιο βιβλίο. Φροντίστε να δοθούν πληροφορίες για τον τίτλο και τον συγγραφέα του βιβλίου, το θέμα που αφορά και τον λόγο για τον οποίο το προτείνετε. Προαιρετικά μπορεί να γίνει αναφορά στους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν και ιδιαίτερα σε εκείνον που προκάλεσε το ενδιαφέρον σας.

 

Scratch online

To Scratch διατίθεται οnline στη διεύθυνση https://www.scratch.mit.edu (η επέκταση mit.edu προκύπτει γιατί δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από το τμήμα Lifelong Kindergarten Group του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης MIT).

Στο εργαστήριο θα δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό για κάθε ΗΥ ανά τμήμα, μέσα από τον σύνδεσμο http://scratch.mit.edu/signup/venk989nr

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δημιουργήσει δωρεάν λογαριασμό (πάντα κατόπιν γονικής συναίνεσης) και να προγραμματίσει δικά του έργα και παιχνίδια.

Γινόμαστε έτσι μέλη της τεράστιας κοινότητας σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί το Scratch (περισσότερες από 150 διαφορετικές χώρες και σε περισσότερες από 40 γλώσσες).

Περισσότερα για το online Scratch μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σημείωση σε σχέση με την χρήση των Ελληνικών στο Scratch:

Το Scratch είναι σε μεγάλο μέρος του μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Σε περίπτωση που η σελίδα σας δεν εμφανίζεται στα Ελληνικά, αναζητήστε το μενού για να αλλάξετε Γλώσσα  στο κάτω μέρος της σελίδας. Εαν βρίσκεστε στη σελίδα όπου επεξεργάζεστε ένα έργο και οι εντολές δεν εμφανίζονται στα Ελληνικά, φροντίστε να αλλάξετε γλώσσα κάνοντας κλικ στην υδρόγειο σφαίρα στην κορυφή της σελίδας.

Το online Scratch διαθέτει πληθώρα βίντεο με παρουσιάσεις, προτάσεις για έργα, κτλ. Οι αφηγήσεις στα βίντεο αυτά είναι προφανώς στην Αγγλική γλώσσα, οπότε φροντίστε να ενεργοποιήσετε τους υπότιλους στα Ελληνικά. Στο παράθυρο του βίντεο, πατήστε κάτω δεξιά το πλήκτρο "CC" (ενεργοποιεί/απενεργοποιεί υπότιτλους) κι επιλέξτε την Ελληνική γλώσσα).

Scratch Offline

Eαν θέλετε μπορείτε εναλλακτικά να δουλέψετε στο Scratch και Offline, δηλαδή να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε στην συσκευή σας από εδώ: scratch.mit.edu/download.

Τέλος, υπάρχει και το αντίστοιχο App για κινητά και tablet.

Το περιβάλλον εργασίας του Scratch (Interactive book)

Συνοπτική παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Εύα Αλεξίου

Για τη δημιουργία διαλόγων ακολουθούμε τα βήματα:

  • Επιλογή σκηνικού
  • Επιλογή 2 τουλάχιστον χαρακτήρων
  • Χρήση της εντολής "Πες" για την απόδοση των κειμένων
  • Χρήση της εντολής "περίμενε" για τον συντονισμό των διαλόγων

 

Προσοχή: Κάθε έργο σας πρέπει να παίρνει όνομα (κάτι σχετικό με το περιεχόμενο, όπως έχουμε εξηγήσει). Μην ξεχνάτε να κάνετε Αποθήκευση πριν φύγετε από τη σελίδα του.  Όταν το ολοκληρώνετε τότε θα επιλέγετε "Δημοσίευση" και θα το προσθέτετε στην αντίστοιχη Συλλογή έργων. Για αυτήν την εβδομάδα η συλλογή έχει τίτλο "Βιβλιοσυζητήσεις".

 

Δείτε ένα παραδειγμα περσινής εργασίας εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ: Ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποτελεί τη βιβλιογραφική βάση δεδομένων η οποία καταγράφει ανελλιπώς από το 1998 όλη την ελληνική εκδοτική παραγωγή και διατίθεται δωρεάν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης πληροφορίας για:

  • τίτλους (βιβλία που εκδίδονται με ελληνικό ISBN),
  • πρόσωπα (συγγραφείς, μεταφραστές, συντελεστές) ή
  • εκδοτικές εταιρείες

Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους:

  • απλή ή σύνθετη αναζήτηση,
  • θεματική αναζήτηση,
  • νέες κυκλοφορίες,
  • βραβευμένα βιβλία κλπ.

Εδώ θα βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε για το βιβλίο της επιλογής σας.