ΤΠΕ - Δ' Τάξη (9520567266)

Ενότητες

Ευχές για τη νέα χρονιά

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε την βιντεο-κάρτα.

H υλοποίηση έγινε στο canva.com.

Υποδεχόμαστε το 2022 με τις πιο αισιόδοξες ευχές για μια χρονιά γεμάτη χαμόγελα, φαντασία και δημιουργικότητα!

Ελάτε να ευχηθούμε για τη νέα χρονιά προσθέτοντας πολύ γκλίτερ σε μια έτοιμη δωρεάν εικόνα στο internet!

Όπως γνωρίζετε το Διαδίκτυο διαθέτει πληθώρα από φωτογραφίες, εικόνες και βίντεο τα οποία όμως προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα!

Οπότε αν πχ κάποιος χρησιμοποιήσει εικόνες από την αναζήτηση της Google, τότε πολύ πιθανό να είναι "παράνομος". Ακόμα και αν αναφέρει την πηγή της εικόνας παραμένει "παράνομος".

Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα siteς όπου μπορούμε να βρούμε δωρεάν εικόνες και βίντεο χωρίς περιορισμούς. Και είναι και αυτά πολλά! Για το σημερινό μας μάθημα, εχω επιλέξει το Pixabay.

Αναζήτηση δωρεάν εικόνων για τη νέα χρονιά στο pixabay.com

Το Pixabay είναι μια ζωντανή κοινότητα δημιουργών, που μοιράζεται εικόνες και βίντεο χωρίς δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υλικό του, ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς να απαιτείται άδεια ή κάποια πληρωμή. Κάπου κάπου εμφανίζονται βέβαια και εικόνες (με το σύμβολο iStock) που χρειάζονται πληρωμή, κι αυτό γιατί το site χρηματοδοτείται από τέτοιες "διαφημίσεις". Εμείς φροντίζουμε να τις αγνοούμε....

Στην αρχική σελίδα βρίσκουμε ένα μεγάλο λευκό πλαίσιο στο οποίο γράφουμε τη λέξη-κλειδί (λέξη που περιγράφει αυτό που ψάχνουμε). Εφόσον εμείς ψάχνουμε για τη νέα χρονιά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με "new year". Κατόπιν μπορούμε να χρηισμοποιήσουμε κι άλλες λέξεις όπως "2022", ή ό,τι άλλο σκεφτείτε.

Επιλέγουμε το μεγενθυντικό φακό ή πληκτρολογούμε enter και περνάμε σε μια σελίδα με πλήθος εικόνων σχετικών με τη λέξη-κλειδί .

Το πρώτο στοιχείο που θα ήθελα να προσέξετε είναι να είναι ενεργοποιημένη (να έχει τικ) η "Ασφαλής Αναζήτηση". Αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε φωτογραφίες που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενηλίκες. 

Στη συνέχεια μπορείτε να πειραματιστείτε με τα Φίλτρα Αναζήτησης. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε "Εικόνες" και μετά να διαλέξετε μόνο σκίτσα ή βίντεο. Ή να ζητήσετε εικόνες μόνο οριζόντιες (από το φίλτρο "Προσανατολισμός"). Ή να διαλέξετε "Κατηγορία", "Μέγεθος" ακόμα και χρώμα που θέλετε να έχει η εικόνα σας.

Κατεβείτε μέχρι το τέλος της σελίδας κι επιλέξτε "Επόμενο" για να μετεφερθείτε σε επόμενη σελίδα με εικονες.

Όταν θα βρείτε αυτή που σας αρέσει κάντε κλικ επάνω της. Θα μεταφερθείτε σε μια άλλη σελίδα όπου η εικόνα εμφανίζεται πλεον μόνη της  και μεγαλύτερη. Εκεί μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα σας όπως έχουμε πει πολλές φορές ως τώρα, δηλαδή: Δεξί κλικ επάνω στην εικόνα και αμέσως μετά "Αποθήκευση εικόνας ως". Φροντίστε να την αποθηκεύσετε σε φάκελο που θα θυμάστε...

Εναλλακτικά, για την αποθήκευση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουμπί δεξιά που γράφει "Δωρεάν κατέβασμα". Σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε και το μέγεθος με το οποίο θέλετε να αποθηκεύσετε την εικόνα σας. Για τις ανάγκες της εργασίας μας το μικρότερο μέγεθος είναι υπεραρκετό!

 

Για να επιστρέψετε στην προηγούμενη σελίδα και να συνεχίσετε την αναζήτηση αρκεί το κουμπί με το αριστερό βελάκι (πίσω) επάνω αριστερά.

Προσθέτουμε γκλίτερ στην εικόνα μας

Στο glitterphoto.net  μπορούμε να προσθέσουμε σε μια εικόνα λάμψη, κίνηση και αρκετά εφέ, κι όλα αυτά online και δωρεάν!

Το site είναι στα Αγγλικά αλλά πιστεύω πως δεν θα σας δυσκολέψει να το χρησιμοποιήσετε.

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. "Browse" για να βρείτε την εικόνα που θα επεξεργαστείτε και να την ανεβάσετε στο site. 

2."Glitter Fill" για να βάλετε γκλίτερ σε μια περιοχή (floodfill at color) ή σε ένα συγκεκριμένο χρώμα (Replace color).

3. "Glitter background" για να προσθέσετε γκλίτερ σε όλη την εικόνα.

4. "File" για να αποθηκεύσετε, είτε σε κινούμενη εικόνα (save as gif) είτε σαν απλή εικόνα (save as jpg). 

Πριν αποθηκεύσετε μπορείτε βέβαια να πειραματιστείτε. Να γνωρίζετε πως, για να εφαρμοστούν οι επιλογές σας, πιθανόν να χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα. Και βέβαια, υπάρχει πάντα η επιλογή της αναίρεσης!

 

Αναρτήστε την εικόνα που δημιουργήσατε στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματός σας. Φροντίστε να επιλέξετε "Frame" και να συμπληρώσετε στο πλαίσιο τις ευχές σας  προς τους συμμαθητές ή/και τους δασκάλους σας.

Εννοείται ότι μπορείτε να ανεβάσετε και περισσότερες εικόνες για περισσότερες ευχές...

Τμήμα Δ1 - Καλή χρονιά 2022

Τμήμα Δ2 - Καλή χρονιά 2022

 

(Οδηγίες για την ανάρτηση θα βρείτε εδώ σε έγγραφο και βίντεο)

Οδηγίες για το σχεδιασμό του 2022

Ας ζωγραφίσουμε το 2022 με έναν ευφάνταστο τρόπο!

Είτε στο χαρτί, είτε στον υπολογιστή, σε ένα από τα προγράμματα ζωγραφικής που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Προτείνω το kidmons.com.

Διαλέξτε μολύβι, μαρκαδόρο ή πινέλο και χρώμα κι αρχίστε! Στο τέλος μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε την εργασία σας και να την αναρτήσετε στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματός σας!

Καλή διασκέδαση!!!

Υποδοχή του 2022 με επίδειξη πυροτεχνημάτων με drone που έσπασε δύο τίτλους στα ρεκόρ Γκίνες

Μια επίδειξη πυροτεχνημάτων με drone που πραγματοποιήθηκε στο Ras Al Khaimah (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στο πλαίσιο των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς κατέκτησε δύο τίτλους στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ο πύργος των πυροτεχνικών drones ύψους 1.055,8 μέτρων, ψηλότερος από οποιονδήποτε ουρανοξύστη στον κόσμο, σημείωσε τον πρώτο τίτλο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες για το «Highest Altitude Multirotor/Drone Fireworks Display».

Ο δεύτερος τίτλος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες ήταν για το "Most Remote Operated Multirotor/Drones Launching Fireworks Simultaneously", όταν 452 drones εκτόξευσαν πυροτεχνήματα ταυτόχρονα για να δημιουργήσουν την εικόνα "Happy New Year" στον ουρανό.

Σημείωση: Η παράσταση υλοποιήθηκε χάρη σε λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Περισσότερες από 5.000 ώρες δουλειάς χρειάστηκαν για την προετοιμασία της.