ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Είναι ο δέκατος κατά σειρά μήνας του έτους. Τώρα πια η βροχή έχει γίνει καθημερινότητα και τα πρώτα κρύα κάνουν την εμφάνησή τους. Τα κοντομάνικα μπλουζάκια τα κοντά παντελονάκια ανεβαίνουν ψηλά στην ντολάπα και τη θέση τους παίρνουν τα μακρυμανικα πλεκτα μπλουζάκια, τα κασκόλ, τα μπουφάν και τα σκουφάκια. Είδαμε εικόνες στην τάξη. Είδαμε ένα βιντεάκι στην τάξη για την εναλλαγή του καιρού και τα ρούχα που φοράμε όταν ο καιρός κρυώσει αρκετά.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ .  

 

Τον Οκτώβριο έχουμε και τη μεγάλη επέτειο του ΟΧΙ, που είμε εμείς οι Έλληνες στους Ιταλούς. Έτσι λοιπόν μιλήσαμε με τα παιδιά στην τάξη γι αυτό το τεράστιο ιστορικό γεγονός και είδαμε διάφορες εικόνες και βίντεο για την καλύτερη κατανόηση των αυμβάντων και της ιστορίας μας. 

 

 

 

 

 

 

Αλλάζουμε εντελώς πλάνο και πηγαίνουμε σε ένα αλλο χώρο, στο χωρο της ελιάς. Στην αρχαία Ελλάδα η ελιά ήταν ιερή. Αποτελούσε το σήνα της νίκης, καθώς οι νικητές στέφονταν με στεφάνι από κλαδιά ελιάς.

 

 

Έπειτα καθήσαμε με τα παιδιά στην τάξη και παρακολουθήσαμε την πορεία που ακολουθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τη στιγμη που η ελιά είναι έτοιμη για συγκομιδή μέχρι και τη στιγμή που φτάνει στο πιάτο μας.

Αρχικά είδαμε τον τρόπο που τις μαζεύουν. Έπειτα τον τρόπο που τις διαλέγουν, τον τρόπο που τις συσκευάζουν για να τις πάνε στο ελαιοτριβείο για να βγει εκεί το λάδι.

 

 

 

 

 

 

Τέλος τραγουδήσαμε το τραγουδάκι της ελιάς.